Let op!
Deze blog wordt niet langer op deze locatie onderhouden. Mijn blog is per mei 2005 te vinden op rw-l.nl/blog.

U wordt binnen 30 seconde automatisch doorverwezen naar de nieuwe url.

Teleurstelling

Ik ben een aanhanger van de Mozilla browser, dat weten voldoende mensen. Ik maak dan ook graag gebruik van functies die gebruik maken van wat geavanceerdere stylesheet mogelijkheden dan IE kan bieden. Maar vanzelfsprekend op zo'n manier dat het wel goed bruikbaar blijft binnen deze browser. Het grote marktaandeel dat de browser heeft kunnen we nu eenmaal niet over het hoofd zien. Jammer is wel, dat iedereen die geen Mozilla gebruikt, niet weet wat hij of zij mist.

Waar wil ik naar toe? Ik wil er naartoe dat ik Opera tot nu toe altijd als een waardig alternatief zag voor IE als men geen Mozilla gebruikt. Maar mijn liefde voor deze alternatieve browser wordt soms zwaar teleurgesteld. Zo constateer ik zojuist dat Opera precies dezelfde fout maakt als IE als het een beetje weinig ruimte heeft in de opmaak. Kijk bijvoorbeeld op Wereldfietser.nl. Daar is de middenkolom verdeeld in twee gelijk verdeelde kolommen. Maar doordat het woord Activiteitencommissielid eigenlijk niet lekker past, wordt de opmaak volledig om zeep geholpen. Dat is verkeerd renderen van de html, de breedte staat vast en de tekst moet dus onder de foto worden geplaatst.

Nog een teleurstelling. Ik plaats zojuist een stukkie CSS2 code in de stylesheet die door alle 6de generatie browsers wordt gelezen (daar reken ik stiekum IE5 bij). Nu was ik er half vanuit gegaan dat IE deze code niet zou begrijpen. Dat maakt niet uit, de code biedt iets extra's, het ontneemt geen functionaliteit voor diegene die IE gebruikt. Maar ik was er wel vanuit gegaan dat Opera de code zou begrijpen.
Wat doet de code? De code plaatst een klein plaatje (pijltje: ) naast een link die niet binnen de website valt. Dit gebeurt als volgt:

a[href^="http:"], a[href^="https:"] {
background: transparent url(images/link.gif) no-repeat 100% 50%;
padding-right: 10px;
}

a[class^="plain"], a[href^="http://wereldfietser.nl"], a[href^="http://www.wereldfietser.nl"], a[href^="http://www.wereldfietser.nl/mos"] {
background: none;
padding-right: 0px;
}

Er wordt dus bij een a element gekeken of er http of https voor staat. Is dat het geval, dan wordt het plaatje getoond. Het tweede deel is meer een foutencorrectie. Je hebt regelmatig interne links die toch met http worden geopend. Deze worden nu afgevangen.
Opera snapt hier dus niets van en toont het mooie plaatje niet!

Conclusie: Mozilla rules en iedereen die ook maar een beetje wil genieten van bladeren over het Internet zou toch echt eens over moeten stappen.

PS: Die code heb ik niet verzonnen, die kwam ik tegen op Gemal's Psyched Blog. Mocht ik dit niet mogen gebruiken, geef dat dan graag door. Ik zal het dan per direct verwijderen.