Deze blog wordt niet langer op deze locatie onderhouden. Mijn blog is per mei 2005 te vinden op rw-l.nl/blog. U wordt binnen 30 seconde automatisch doorverwezen naar de nieuwe url.
Helaas mislukt
Hierbij mogen bedrijven alleen maar reclame per e-mail sturen als iemand daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Wie toch spam verstuurt is strafbaar en kan worden bestraft met een boete van 4500 euro, als het aan Van Dam ligt.
Van Dam gaat hiermee verder dan de Europese richtlijnen die per 1 oktober van kracht worden. De EU gaat ook uit van opt-in, maar alleen mag een bedrijf daarbij nog wel aan bestaande en voormalige klanten mailtjes sturen.
"Ik kan alleen op steun vanuit de Kamer rekenen als ik mijn amendement iets afzwak", zo schrijft Van Dam op zijn site. "Daarom komt er alleen een uitzondering in de wet voor bedrijven, die onder strenge voorwaarden klanten ongevraagd mogen mailen over gelijksoortige producten als die klanten bij hen hebben gekocht", aldus Van Dam.
Als voorbeeld noemt Van Dam het kopen van een auto. "De verkoper mag je dan vragen om je mailadres. Hij is dan wel verplicht aan te geven dat je bezwaar kunt maken tegen het gebruik van dat mailadres voor commerciƫle doeleinden."
"Als je daar geen bezwaar tegen maakt, mag de autodealer je een mailtje sturen zodra er een nieuw model op de markt komt. In dat mailtje is de garage wederom verplicht aan te bieden dat je bezwaar kunt maken tegen het ontvangen van dergelijke mails", legt Van Dam uit.
Die uitzondering is Europees bepaald en daar kan Nederland, volgens minister Donner van Justitie, niet onderuit.
Bron: WebWereld Helaas is het dan nog steeds mogelijk in zeker zin. Maar vanaf 1 oktober kun je dus elke spammer gaan aanklagen die je iets ongevraagd toestuurd. Zo kreeg ik vandaag weer onzin van SMS 7100". Nooit gehoord van het bedrijf en al helemaal nooit om zooi van ze gevraagd. Dus per 1 oktober kun je ze aanklagen. Met een beetje geluk valt er nog heel veel te verdienen aan spam...